Rechtsgebieden

  • AANSPRAKELIJKHEIDSRECHT:

    Het aansprakelijkheidsrecht regelt het herstel of de compensatie van geleden schade. U kunt een ander persoon of bedrijf aansprakelijk stellen. Dit houdt in dat u een ander verwijt dat hij of zij u schade heeft toegebracht. Naast de compensatie is ook genoegdoening een doel dat via het aansprakelijkheidsrecht kan worden bewerkstelligd.

    Aansprakelijkheid kan voortvloeien uit:

    • Contract of overeenkomst (wanprestatie)

    • Wettelijke aansprakelijkheid (onrechtmatige daad, productaansprakelijkheid of werkgeversaansprakelijkheid)

    • Aansprakelijkheid voor motorvoertuigen (risicoaansprakelijkheid)

  • ARBEIDSRECHT:

    Het arbeidsrecht betreft de regels met betrekking tot het verrichten van arbeid ten behoeve van een ander. Men maakt wel onderscheid tussen het collectieve en het individuele arbeidsrecht. Het collectieve arbeidsrecht betreft de regels ter bescherming van de werknemersbelangen en de werkgeversbelangen. Werknemersbelangen worden vooral behartigd door vakbonden (ABVO, AFBW, FEDEBON, NAPB, BPU en STRAF).

    Arbeidsrecht is nodig om de rechten van de werknemer te beschermen tegen de dominante positie van de werkgever. Het arbeidsrecht verplicht de werkgever bijvoorbeeld om zijn werknemers een minimumloon te betalen en om hen af en toe vakantie te geven. Verder is arbeidsrecht zeer belangrijk bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Een groot deel van het arbeidsrecht heeft dan ook betrekking op ontslag.

    Ons kantoor richt zich vooral op het individuele arbeidsrecht. Hierbij gaat het om regels betreffende de specifieke relatie tussen werkgever en werknemer.

  • AMBTENARENRECHT:

    Het ambtenarenrecht bevat de rechten en plichten van rijks- en eiland ambtenaren en hun werkgever, waaronder de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) en de openbare lichamen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.

    Ambtenaren die onder het ambtenarenrecht vallen, kunnen niet onderhandelen over hun arbeidsvoorwaarden. Dit komt omdat de arbeidsvoorwaarden van deze ambtenaren zijn vastgelegd in het Rechtspositie besluit ambtenaren BES, Besluit vakantie en vrijstelling van dienst ambtenaren BES en het Bezoldigingsbesluit BES.

    Het ambtenarenrecht gaat onder andere over de aanstelling van de ambtenaar en de regels bij ziekte, verlof en ontslag. Ook de regelingen rondom het salaris van een ambtenaar staan in het ambtenarenrecht vermeld. De exacte regelingen verschillen per overheidswerkgever. Dit betekent dat een ambtenaar bij het Korps Politie Caribisch Nederland andere rechten en plichten kan hebben dan een ambtenaar die werkzaam is bij de RCN.

    Waar burgers een arbeidsovereenkomst hebben (tweezijdig), worden ambtenaren aangesteld (eenzijdig).

    Ontslag

    Het ambtenarenrecht kent een gesloten ontslagstelsel. Dit betekent dat een betreffende ambtenaar alleen ontslagen mag worden op de gronden die in het ambtenarenrecht worden genoemd.

  • BESTUURSRECHT:

    Het bestuursrecht gaat over de rechten en plichten van burgers en ondernemingen tegenover de overheid. Maar het bestuursrecht regelt ook op welke manier de overheid beslissingen neemt en wat u kunt doen als u het met zo’n beslissing niet eens bent.

    Beschikkingen van overheidsorganen omvatten een groot aantal onderwerpen, van overheidsaansprakelijkheid, ruimtelijke ordening, milieu tot de bescherming van uw persoonsgegevens en vergunningen voor horeca en evenementen. Vaak is het procederen binnen het bestuursrecht echt advocatenwerk hoewel strikt genomen bijstand door een advocaat niet verplicht is. Op alle terreinen van het bestuursrecht, kunnen wij voor u procederen. Denk bijvoorbeeld aan het indienen van een bezwaarschrift bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en/of bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst Unit Caribisch Nederland (IND-CN).

    Ons kantoor kan u een inschatting geven van de kansen in een bezwaarschriftprocedure of beroepsprocedure, en procedure in hoger beroep. In spoedeisende zaken kan de advocaat een voorlopige voorziening vorderen in kort geding. Dat kan noodzakelijk zijn indien een beschikking van de overheid geschorst dient te worden omdat het nadelige gevolgen heeft voor de belanghebbende. Een voorlopige voorziening kan gevorderd worden bij het Gerecht in Eerste Aanleg van Bonaire of hoger beroep bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba, afhankelijk van de aard van het geschil.

  • Personen- en familierecht:

    Problemen binnen de privé-situatie zijn in het familierecht veel voorkomend. Denk hierbij aan erkenning van kinderen, echtscheidingen, onder curatele stelling, omgangsregeling, kinderalimentatie en ouderlijk gezag.

    Heeft u te maken met het personen- en familierecht en zoekt u hiervoor een gespecialiseerde familierecht advocaat? Via Nicolaas & Partners Law vindt u een advocaat met het familierecht als expertise. Het personen- en familierecht is continu in beweging, waardoor een advocaat familierecht met een brede en actuele kennis van zaken en welke op de hoogte is van de nieuwste ontwikkelingen in dit rechtsgebied een vereiste is.

  • Huurrecht:

    Het huurrecht betreft het samenstel van regels op het gebied van huur. Huur is de overeenkomst waarbij de verhuurder de verplichting op zich neemt aan de huurder een zaak of gedeelte daarvan in gebruik te verstrekken, en de huurder zich verbindt tot een tegenprestatie (zie artikel 7a:1565 BW BES).

    Vaak wordt het huurrecht in verband gebracht met de verhuur van huizen of appartementen. Het huurrecht is echter ook van toepassing op het huren van een scooter of een auto.

    Uit bovenstaande definitie blijkt dat huur twee essentiële kenmerken heeft: de verhuurder verstrekt de huurder het gebruik van een zaak, en de huurder biedt de verhuurder een tegenprestatie. Als aan beide voorwaarden is voldaan, is er sprake van een huurovereenkomst en zijn de regels van het huurrecht van toepassing. Dit geldt ook als er boven het contract iets anders staat (bijvoorbeeld: gebruiksovereenkomst).

    De meeste regels van het huurrecht zijn te vinden in boek 7a van het Burgerlijk Wetboek (artikel 7a:1565 t/m 7a:1612 BW BES).

    Nicolaas & Partners Law is gespecialiseerd in huur. Zo kunnen wij u onder andere bijstaan bij de opmaak en bemiddeling van een huurovereenkomst, de indexatie van de huurprijs, de opzeg of beëindiging van de huur.

  • Strafrecht:

    Strafrecht is het geheel van regels waarin is vastgelegd:

    Welke gedrag strafwaardig is (welke strafbare feiten zijn er?)

    • Welke straffen er worden gegeven, en:

    • Hoe de strafoplegging wordt uitgevoerd

    In het strafrecht staat het straffen van bepaald gedrag (een handelen of nalaten) centraal.

    Zoekt u een advocatenkantoor of gespecialiseerde advocaat strafrecht? Strafzaken kunnen erg complex zijn, waardoor een deskundige strafrechtadvocaat vereist is. Bent u gedagvaard, aangehouden, wordt u ergens van verdacht of heeft u een ander soort strafzaak tegen u lopen? Via Nicolaas & Partners Law vindt u een gespecialiseerde advocaat strafrecht. De advocaat van Nicolaas & Partners Law met uitgebreide kennis over het Wetboek van Strafrecht BES en het Wetboek van Strafvordering BES (de belangrijkste wetboeken in het strafrecht) is beschikbaar voor juridische ondersteuning.

  • Langdurig onverdeeld gebleven boedel:

    Bonaire kent een wettelijke regeling inzake langdurig onverdeeld gebleven boedels. Deze regeling (artikel 3:200a t/m 200h BW BES) beoogt een oplossing te bieden voor het op Bonaire bekende probleem van langdurig onverdeeld gebleven onroerende zaken.

    Familiegrond - tera di famia

    Bij langdurig onverdeeld gebleven onroerende zaken als bedoeld in deze regeling gaat het om grond, die vele generaties terug eigendom was van een bepaald persoon (veelal een vrijgegeven slaaf of slavin), maar sindsdien nooit verdeeld is onder de erfgenamen en andere gerechtigden. Sommige afstammelingen bleven op deze familiegrond, tera di famia, wonen en bouwden er hun huizen, terwijl veel anderen naar elders vertrokken. De geringe financiële waarde van de grond in het verleden en de verbondenheid daarvan met de familie, maakten dat onroerende zaken vele geslachten lang onverdeeld bleven, waaraan nog zal hebben bijgedragen dat de tot in de 19de eeuw ook in Nederland bestaande erfstellingen over de hand (fideïcommissen), waarbij grond door de erflater ten behoeve van toekomstige generaties nakomelingen onvervreemdbaar werd gemaakt, op Bonaire pas vanaf halverwege de 20ste eeuw zijn komen te vervallen.

    Hebt u juridisch hulp nodig inzake een langdurig onverdeeld gebleven boedel? Nicolaas & Partners Law kunt u daarbij helpen. Neemt contact met ons op.

  • Incasso:

    U heeft een wanbetaler maar vindt het lastig om achter uw geld aan te gaan. U vraagt zich misschien wel af; moet ik wel een advocatenkantoor inschakelen? Naast het feit dat u hier geen tijd voor heeft bent u wellicht ook bang dat u uw klant kwijtraakt. Nicolaas & Partners Law helpt u graag met dit dilemma. Het kost u geen geld en nauwelijks tijd. In veel van de gevallen betalen uw klanten al na één brief van ons. En wees gerust, wij doen dit op gepaste wijze naar uw klant.

    Vaak is ons logo al genoeg aanleiding voor uw klant om direct te betalen. En mocht directe betaling onverhoopt toch uitblijven dan hebben wij, in tegenstelling tot een normaal incassobureau, wel alle (gerechtelijke) middelen om uw geld te incasseren.

    In principe mag iedereen een incassobureau starten. Het is geen beschermd beroep. Dit in tegenstelling tot de advocatuur. Elke advocaat is aangesloten bij de Orde van Advocaten en moet aan strenge eisen voldoen om zijn beroep te mogen uitoefenen. Strengere eisen dan welke beroepsgroep dan ook. Maar die eisen geven ook meer middelen.

    Hebt u een wanbetaler? Neemt dan gerust contact met Nicolaas & Partners Law op. Wij gaan er zeker werk van maken.

  • Vreemdelingenrecht:

    Vreemdelingenrecht gaat over de rechten en plichten van mensen die geen Nederlander zijn. Dat kunnen vreemdelingen zijn, maar ook familieleden van mensen die al op Bonaire wonen. Ook kan het gaan om mensen die op Bonaire willen komen werken. De wet beschouwt iemand die niet de Nederlandse nationaliteit bezit als vreemdeling.

    De meeste vreemdelingen op Bonaire komen naar Bonaire voor arbeid of gezinshereniging. Deze reguliere immigranten kunnen een visum of een machtiging tot voorlopig verblijf aanvragen. Om op Bonaire in loondienst te kunnen werken, heeft een vreemdeling een tewerkstellingsvergunning via zijn werkgever nodig en moet hij een machtiging tot voorlopig verblijf aanvragen.

    De Vreemdelingenwet BES (waaronder de Wet toelating en uitzetting BES en de Wet arbeid vreemdelingen BES) regelt heel precies in welke gevallen een vreemdeling rechtmatig op Bonaire mag verblijven.

    Van onrechtmatig, ook wel illegaal, verblijf is sprake als de vreemdeling geen toestemming heeft om op Bonaire te verblijven. Bij illegaal verblijf heeft hij geen recht op onderdak en sociale voorzieningen en dient hij Bonaire op eigen initiatief te verlaten. Gebeurt dat niet, dan loopt hij het risico door de Vreemdelingenpolitie het openbaar lichaam uit te worden gezet.

    Bij rechtmatig verblijf, dat wil zeggen met instemming van het bevoegd gezag, heeft een vreemdeling een verblijfsvergunning voor bepaalde of onbepaalde tijd.

    De IND Unit Caribisch Nederland ('IND-CN') geeft de verblijfsvergunning af. Een toerist of iemand die op familiebezoek gaat, verblijft in het kader van de vrije termijn.

    De vreemdelingenrecht advocaat kunt u helpen bij de aanvraag, bezwaar of beroep van een verblijfsvergunning, visa of kortverblijf. De gespecialiseerde advocaat van Nicolaas & Partners Law kan u helpen bij de aanvraag, bezwaar of uw beroep van uw reguliere verblijfsvergunning. Dr. mr. Anthony T.C. Nicolaas van Nicolaas & Partners Law is op de hoogte van de laatste jurisprudentie en wetten en kan zo precies aangeven welke aanvraag de meeste kans van slagen heeft.

    Neemt aldus gerust contact met Nicolaas & Partners Law op.

  • Ondernemingsrecht:

    Het ondernemingsrecht is een veelomvattend rechtsgebied. Het is een gebied waar in de praktijk veel onderwerpen samenkomen. Denk daarbij aan de inrichting en de structuur van ondernemingen, maar ook aan het sluiten van allerlei soorten overeenkomsten met leveranciers, afnemers of partners.

    Je organisatie heeft dagelijks met ondernemingsrecht te maken. De inrichting van de onderneming brengt met zich mee dat je gebonden bent aan daarvan afhankelijke van elkaar verschillende regels. Verder gelden er allerlei regels bij overeenkomsten die je aangaat, bijvoorbeeld in het kader van een samenwerking, verkooptransactie, financiering of herstructurering. Het is belangrijk om aan die regels te voldoen.

    Dr. mr. Anthony T.C. Nicolaas van Nicolaas & Partners Law kan je adviseren over jouw juridische vraagstukken, maar ook overeenkomsten voor je opstellen. Nicolaas & Partners Law geeft zekerheid en denkt verder dan alleen de juridische oplossing, of je nu bij ons komt in verband met een geschil of de inrichting van een aanstaande samenwerking. Nicolaas & Partners Law helpt je graag verder.

  • Goederenrecht:

    Het goederenrecht is onderdeel van het vermogensrecht en gaat over het recht ten aanzien van goederen. Het gaat dan voornamelijk over alle rechten en plichten op het eigendom van een onroerende of roerende zaak. Het goederenrecht is nogal complex, waardoor de hulp van een goederenrecht advocaat vaak goed te gebruiken is.

    In het goederenrecht wordt er onderscheid gemaakt tussen onroerende en roerende goederen. Dit onderscheid wordt gemaakt aan de hand van het criterium of een zaak duurzaam met de grond verenigd is. Hierbij gaat het er voornamelijk om of een gebouw of een werk bedoeld is om duurzaam ter plaatse te blijven (artikel 3:3 lid 1 BW BES). Als dit het geval is, spreekt men van een onroerende zaak. Alle andere zaken die niet aan dit criterium voldoen zijn roerende zaken (artikel 3:3 lid BW BES). Voor jou als eigenaar kan deze kwalificering een hoop gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een knoekhuis die op een huurgrond staat, voor ontzettend lange tijd. Is het dan duurzaam met de grond verenigd of niet? En wie kan er vervolgens aanspraak maken op het knoekhuis? Daarom is het raadzaam om hulp in te schakelen van een advocaat goederenrecht om tot een zo’n goed mogelijk einde te komen.

    Er zijn nog een hoop andere complexe dingen aan het goederenrecht waarbij de hulp van Nicolaas & Partners Law handig is. Dr. mr. Anthony T.C. Nicolaas kan je helpen met bijvoorbeeld:

    • Eigendomsverkrijging

    • Eigendomsoverdracht

    • Recht van reclame

    • Levering

    • Appartementsrechten

    • Vruchtgebruik

    • Erfdienstbaarheid

    • Hypotheekrecht

  • Verbintenissenrecht:

    Het verbintenissenrecht – ook wel contractenrecht genoemd – is een breed rechtsgebied dat bepaalt welke verplichtingen partijen tegenover elkaar hebben. Het gaat daarbij echter niet enkel om verbintenissen die partijen zelf zijn aangegaan zoals een verbintenis in het kader van een koopovereenkomst maar ook om verbintenissen die uit de wet voortvloeien.

    Wanprestatie

    Als een partij tekortschiet in zijn verplichtingen die op grond van een contract op hem rusten –wanprestatie, wettelijk geregeld in art. 6:74 BW BES – dan kan de wederpartij om te beginnen nakoming vorderen van de overeenkomst. Eventueel heeft hij ook recht op vergoeding van schade die de hij door de vertraging lijdt (vertragingsschade). Een andere optie is om de overeenkomst te ontbinden wegens wanprestatie. Daarbij ligt een vordering tot schadevergoeding of in ieder geval terugbetaling van wat reeds is betaald voor de hand.

    Nicolaas & Partners Law kan u bijstaan wanneer een partij haar overeenkomst niet nakomt. Ook kan Nicolaas & Partners Law voor u een rechtszaak aanhangig maken. Zo kan in Kort Geding nakoming (op straffe van een dwangsom) worden geëist. Ook kan ontbinding worden geëist in een bodemprocedure.

    Onrechtmatige daad

    Een onrechtmatige daad – geregeld in art. 6:162 BW BES – ziet op een doen of laten van iemand in strijd met een recht, een wetsregel of gewoonte waardoor een ander schade wordt toegebracht. Degene die de onrechtmatige daad pleegt is in beginsel aansprakelijk om de schade te vergoeden die hij heeft veroorzaakt.

    Onder een onrechtmatige daad valt een grote verscheidenheid aan schadegevallen: verkeersongeval (letselschade), productaansprakelijkheid, onrechtmatige publicatie, hinder, inbreuk op intellectuele eigendom et cetera.

    Veel onrechtmatige daad geschillen hebben dan ook vooral betrekking op de schade:

    wie is verantwoordelijk en hoe hoog is de schade?

Contact OPNEMEN

Phone
(599) 717-1210

Location
Kaya Nikiboko-Zuid 49
Kralendijk, Bonaire CN